donderdag 21 april 2016

Gouds plateel merktekens

Hier bengt zij een eeuwenoud ambacht opnieuw onder de aandacht: het plateelschilderen. Bekijk meer ideeën over Vazen, Aardewerk en Keramiek. Ongeglazuurd aardewerk wordt daarbij met de hand van een decor of motief voorzien, geglazuurd en vervolgens voor de tweede keer gebakken. De bekendste fabriek is de Plateelbakkerij Zuid-Holland. De producten van deze fabriek waren toonaangeven en vormden een bron van inspiratie voor andere Goudse fabrieken als Zenith, Goedewaagen, Regina en Ivora.


De vaas is vervaardigd in een van de Goudse ateliers.

Museum Gouda is dé schatkamer van Gouda. Het museum heeft een voor Nederland unieke collectie altaarschilderijen uit de zestiende eeuw. Bekende plateelschilders zijn Henri Breetvelt, Jan van Ham en Willem Hartgring.


Het duurste plateel is het plateel waar er maar één van gemaakt is. Dat plateel is met de hand beschilderd. Op de veiling van deze week: D. Er is een enorme collectie van vele Nederlandse aardewerkfabrieken, zoals o. Dit blog gaat over het verzamelen van plateel.

Dit werk vindt plaats in de plateelbakkerij. Plateel is een bepaald soort keramiek (aardewerk). Ik verzamel plateel van de Plateelbakkerij Zuid-Holland. Het decor of motief wordt met de hand door een zogenaamde plateelschilder op het plateel geschilderd voordat het voor de tweede keer gebakken wordt. Van oorsprong betekende plateel gedecoreerd bor vaas of schaal.


Toen de productie van kleipijpen aan het einde van de negentiende eeuw terugliep, zochten de fabrikanten naar een nieuw product. Ontdek unieke stukken beschilderd aardewerk van verschillende aardewerkfabrieken uit Gouda. Hoewel Gouds plateel niet exclusief Gouds was, was Gouda toonagevend als het ging om design en productie. Sla gouda plateel op om e-mailberichten en updates in je eBay-feed te ontvangen.


Volg gouda plateel niet meer als je geen updates over je eBay-feed meer wilt ontvangen. De winkel is een ‘must’ voor de echte liefhebber van Gouds plateel. Gouds keramiek, waarvan de topstukken zijn tentoongesteld in de Catharinazaal. Er staan ook veel werken opgeslagen in depot, maar deze is wel toegankelijk en hier maak ik foto’s van werkstukken die mij inspireren qua vorm, glazuur of techniek. Toevoegen aan winkelwagen.


Gratis verzending naar de volgende landen: Nederland Meer tonen Laat minder zien. In de zomermaanden vindt er nog elke donderdag een kaasmarkt plaats. Andere bekende exportproducten uit Gouda zijn bijvoorbeeld kaarsen, pijpen en Gouds plateel : geglazuurd aardewerk.

GOUDA-DESIGN ,collectors of Gouda pottery,ceramics,art. Onze site is toegewijd aan het mooie en kleurrijke Nederlandse aardewerk met name het Gouds plateel. Wat een waarde bepaling ook moeilijk maakt is dat het plateel toch wel schaars is, als iemand echt achter een model of decor aan zit, levert het dus meer op dan anders.


Dus wat het waard is, is eigenlijk een moeilijke vraag om te beantwoorden. Vergeleken met oude munten of postzegels is Gouds plateel goedkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts