donderdag 23 november 2017

Porselein verven en bakken

De Grootste Verfleverancier van Nederland. Bekijk ons Ruime en Voordelige online aanbod! Shop nú eenvoudig en snel op beslist. Kies uit producten vanaf € 295. Persoonlijk heb ik geen ervaring met de Pebeo verf en kan je daar dus ook geen advies over geven.


Het is mogelijk om eerst te werken met de stiften, dit af te bakken en daarna nog een laag kleurloze Amsterdam Deco porcelain toe te passen en ook deze af te bakken.

Let daarbij wel op dat je de temperatuur niet te hoog zet en niet te lang bakt. Bak minuten in een oven om de verf te fixeren en watervast te. Er zijn verschillende kant- en -klaar setjes met verf voor porselein en kwastjes. Je kunt alle producten los kopen, dus apart een penseel, keramiekverf en mokken. Maar er zijn ook sets verkrijgbaar die je het wat makkelijker maken.


Maar heeft iemand enig idee welke verf je daar voor kan gebruiken? Ik heb acrylverf in huis, maar ik kom er niet goed achter of je dat kan bakken in de oven. Ik meen me te herinneren (van een gekregen knutselpakket: spaarpot verven en bakken ) dat het ong.


Wie heeft een zinnig idee?

Je leert zelf de verf te maken (de basisvorm is nl. pigmentpoeder), schrijven met pen, tamponeren, marmeren, Mondriaanen, stempelen en wat zoal nog meer ter sprake komt. Na het branden in de keramiekoven (circa 8graden, uur incl. afkoelen) is het porselein ook geschikt voor de afwas en magnetron.


Porselein verf is hier namelijk niet voor geschikt en dit is niet goed voor je gezondheid. Stiften €2per set en €per “potje”. Je kunt ze mengen dus met de basiskleuren kom je ook een heel eind. Vanaf dit punt gaat de klei sterk krimpen, want alle sinterende deeltjes gaan verder aan elkaar gaan kleven en vullen zo de leegte op die is ontstaan door de verbranding van stoffen. Bij steengoed heeft twee derde van de krimp plaats tijdens het drogen en één derde tijdens het bakken in de oven en dan vooral vanaf dit moment.


Koud porselein hoef je niet in de oven te bakken en wordt gewoon hard wanneer het aan de lucht blootgesteld wordt. Hoe lang het drogen duurt, hangt erg af van hoe groot je werkstuk is, evenals de temperatuur en de luchtvochtigheid. Blijf je werkstuk controleren totdat het hard is.


Op die manier kan je gelijk vanuit de tube of stift schilderen en heb je geen kwastje nodig. Als je knoeit, of je vind je creatie toch niet zo mooi, dan kan je de verf heel makkelijk verwijderen me een natte doek. De meeste porselein verf wordt niet aanbevolen voor oppervlakken die in contact komen met voedsel.


Het voordeel van het werken met porselein is de witte kleur en de mogelijkheid van hele dunne randen en fijne details op het werkstuk. De klei is wel relatief duur in vergelijking met aardewerk en steengoed klei en de bewerking vergt enige oefening. In tegenstelling tot vele andere verven zijn Schjerning porselein verven uitstekend geschikt voor alle penseeltechnieken. Met porseleinverf kan ook op aardewerk geschilderd worden.


Porselein is te beschilderen en kan meerdere malen gebakken worden. De temperatuur mag ten hoogst 800°C bedragen (rode kleuren echter een lagere temperatuur).

Heb het zelfs van de week nog gedaan. Een bestaande beker opgeleukt en daarna nog in de oven gebakken. Zo ging het ook bij diverse workshops die ik hierin gevolgd heb.


Zelfs in nog hetere ovens dan die je thuis hebt! Het gaat niet om het bakken van het servies maar om het uitharden van de verf. Hoe beschilder je porselein : Maak het porselein goed schoon, de verf hecht alleen op een vetvrije ondergrond. Zet altijd een bekertje water neer om het penseel goed schoon te maken. Leg naast het bakje water enkele vellen keukenrol om het penseel af te vegen.


Je kunt afbeeldingen overtrekken op het porselein met carbonpapier. Over product en leveranciers: Alibaba. Ook kunt u kiezen uit gevulde porseleinverf bakken.


Er zijn porseleinverf bakken leveranciers, vooral gevestigd in East Asia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts