maandag 22 april 2019

Primaire kleuren verf

De Grootste Verfleverancier van Nederland. Bekijk ons Ruime en Voordelige online aanbod! Zoek naar verf kleuren op de nieuwe KensaQ.


De primaire kleuren zijn de kleuren die theoretisch volstaan om, als ze door menging met elkaar gecombineerd worden, het grootst mogelijke kleurengamma, of gamut te verkrijgen. Als je gaat werken met kleuren , kom je soms kreten tegen als petrol of aqua.

Wanneer je alle primaire kleuren in je bezit hebt, zou je eigenlijk alle tinten kunnen verkrijgen door op de juiste wijze kleuren te mengen. De verhouding van de verf bepaalt in dit geval welke kleur je uiteindelijk gaat krijgen. Het is handig om ook zwart en wit te hebben. Dit betekent dat je als kunstenaar wel degelijk de controle hebt over welke kleur verf je wilt gaan mengen. Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan.


Echter kunnen primaire kleuren anders zijn zoals in de kleurendruk, waar evenals bij transparante verf gebruik wordt gemaakt van subtractieve kleurmenging, gelden de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (CMY - Y van yellow) als basiskleuren. De secundaire kleuren zijn violet, groen en oranje. De échte primaire kleuren zijn roo groen en blauw.

Velen denken dat het roo geel en blauw zijn. Maar dat klopt niet - menging van gele en blauwe verf is de zogenaamde subtractieve kleurmenging. Primaire kleuren samenvoegen geeft additieve kleurmenging, en dat gaat heel anders. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen.


Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel oranje kunnen mengen en met blauw en en geel groen. Secondaair:paars, oranje en groen (secondaair staat voor verschillende primaire kleuren ). Tertiaair: bruin (staat voor verschillende primaire kleuren , blauw, rood en geel dus). Dit weet ik namelijk uit eigen ervaring. Je zou voor bruin ook paars en geel kunnen gebruiken, daar paars blauw en rood is, dus weer blauw, rood en geel). Door het mengen van de hoofdkleuren, of primaire kleuren , kunnen we dus de secundaire kleuren bekomen.


Deze Liggen op de kleurencirkel net tussen de primaire kleuren in en zijn Oranje, Paars en Groen. Bruin is een veelzijdige kleur die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden, maar je vindt deze kleur niet altijd tussen je verf of kleurpotloden. Gelukkig kun je verschillende aardetinten mengen door alleen de primaire kleuren te gebruiken: roo blauw en geel. Meng gewoon deze drie primaire kleuren om een eenvoudige bruintint te.


Shop nú eenvoudig en snel op beslist. Kies uit producten vanaf € 295. Ik heb altijd geleerd dat de primaire kleuren roo geel en blauw zijn en dat je met wit alle kleuren kunt maken.

Alleen bij acryl- en olieverf bestaan deze kleuren niet. Ik ben er achter gekomen dat je dit kan oplossen door warme en koele kleuren van elke primaire kleur en wit te nemen. Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren : geel, rood en blauw.


Geel kun je bijvoorbeeld niet mengen vanuit twee andere kleuren. Heb je geel nodig, dan heb je dus een tube gele verf nodig. Dat bij verf de primaire kleuren blauw, rood en geel in een verhouding van 1:1:bruin geeft, daar ben IK het ook volkomen mee eens! Zij het dat de bruine kleur wat donkerder is, nl donkerbruin.


Ik heb wel eens verf gemengt, blauw rood en geel en toen kreeg ik inderdaad een bruinachtige kleur. Oranje, groen en violet worden secundaire kleuren genoemd. Ook twee secundaire kleuren bevatten samen de drie primaire kleuren. Toch heffen ze elkaar niet volledig op, we krijgen geen zwarte kleur. In welke verhouding ze ook worden gemeng de gemeenschappelijke primaire kleur is altijd dominant en dus kleurbepalend.


Kleuren mengen en ruimtelijk effect van verf en kleur Kleur is van grote invloed op ons leven en de (leef)omgeving. Door een bewust kleurgebruik kunt u de beleving van ruimten en objecten beïnvloeden en aanpassen aan de eigen wensen. Dit zijn de kleuren die je maakt door de primaire kleuren te mengen, namelijk paars, groen en oranje. Je kunt de verfkleuren gebruiken die je al gemengd hebt of tubes verf in secundaire kleuren kopen bij een hobbyzaak of winkel in kunstenaarsbenodigdheden. Zorg ervoor dat je ook nog genoeg verf in primaire kleuren hebt.


Secundaire kleuren zijn kleuren die door menging van twee van de drie primaire kleuren worden verkregen. Wanneer men de drie primaire kleuren met elkaar mengt verkrijgt men tertiaire kleuren. De drie primaire kleuren zijn echter verschillend in de schilderkunst, lichttechniek en kleurendruk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts