dinsdag 9 april 2019

Eikenhout schoonmaken

Zoek naar eiken hout op de nieuwe KensaQ. Een boekenkast of eettafel van eikenhout staat er mooi bij in de studeer- of eetkamer. De mooie kleurschakeringen en natuurlijke uitstraling van het hout geven een warme ambiance aan uw interieur. En natuurlijk is het de bedoeling dat u er ook zo lang mogelijk plezier aan heeft.


Een houten tafel schoonmaken is in eerste instantie niet zo eenvoudig als het lijkt.

Je moet voordat je begint met schoonmaken goed bedenken welke methodes je kunt toepassen zonder dat je de tafel beschadigt. Als je dat eenmaal weet, is het een simpel klusje dat binnen de kortste keren gepiept is. Als je een geoliede eiken tafel hebt, kun je die het beste schoonmaken met een droge doek.


Eventueel kun je het doekje vochtig maken om hardnekkig vuil te verwijderen. Het is beter voor het eikenhout om géén afwas- of reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze tasten namelijk de beschermende oliën in het eikenhout aan.


Zo kun je voor je houten tafel schoonmaakazijn, soda en groene zeep gebruiken.

Niet tegelijkertijd natuurlijk. Eiken meubels schoonmaken kan je doen met bier. Dit mag gerust een oud restje zijn! Verwarm het bier en wrijf daarmee je eiken meubels in.


Ze knappen er prachtig van op. Om de schoonheid van het natuurlijke massieve hout te benadrukken, heeft Natuurlijk wonen er specifiek voor gekozen om europees eikenhout te gebruiken, met al zijn natuurlijke kenmerken met knoest en barsten of haarscheuren, wat elke meubelstuk zo uniek maakt. Uiteraard kan ons maatwerk ook vervaardigd worden van eiken fineer of strakker eiken.


Schuur het eikenhout licht op met schuurpapier, begin met een wat groffe korrel (korrel 80) en eindig met korrel 120. Neem na het schuren de eiken tafel af met een vochtige doek om het stof te verwijderen. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap. Stoffen bekleding schoonmaken Wanneer het meubilair met stof bekleed is, is het raadzaam regelmatig te stofzuigen met een meubel opzet stuk.


Een vlek is dan met koolzuurhoudend water te verwijderen. Om de meubels te reinigen kan het beste een vochtige microvezeldoek (gebruik alleen water) worden gebruikt. Ik heb een eetkamer in blank eik die ik wil verkopen.


Met de jaren zijn er vetvlekken en andere niet te difinieerbare vlekken op gekomen. Oxaalzuur wordt gebruikt om hout te bleken.

Dat kan met bijvoorbeeld een zwarte kring in eikenhout die u er uit wilt halen, maar ook met een verweerde tuinstoel. In deze pot vind u 2gram oxaalzuur. In een mengbeker kuntu de oplossing aanmaken. Er moet sprake zijn van een verzadigde oplossing.


Eikenhout behandelen zodat het licht blijft, maar wel beschermd is tegen vocht en vuil. Wij leggen uit hoe onbehandeld eiken het beste afgewerkt kan worden. Maar net zoveel meningen als booteigenaren.


Ik zou beginnen met het lakwerk en het dek in eerste instantie alleen schoonmaken. Zal morgen nog even een link plaatsen naar een document over lakken. Vervelend maar niet verloren. Maar hoe weet je nou of er een waslaag op zit? Je kunt over het meubel gaan met je nagel, als er dan een donkere, vette laag zit op je nagel, weet je dat het behandeld is met was.


Ik wist niet precies meer hoe ik het de laatste keer gedaan heb, maar heb de instructie op het blik gevolgd. Schuren met staalwol (hij was weer helemaal egaal blank). Daarna schoongemaakt en vervolgens met een rollertje de olie(wit) aangebracht.


Eikenhout bevat looizuur en gaat met de loog (uit de St Marc) een chemische reactie aan waardoor het hout zwart word. Bovendien mag je niet met water aan een in de was gezet meubel komen daar dit waterkringen en vlekken als gevolg heeft. Leuk meubeltje, even schoonmaken , verf erop en klaar.


Maar zo zonnig als het daar omschreven wordt is het lang niet altij want soms is restylen van een meubel keihard werken. Meubelen met een blanke laklaag en geverniste meubelen moet u afnemen met huishoudzeep en warm water. Werk dan in slechts één richting om strepen te voorkomen.


Nawrijven doet u met een natuurzeem. Wij willen de eiken balken van de overkapping schoonmaken met ongefundeerde omdat de balken verweerd zijn. Als je het hebt opgebracht moeten we het daarnaar afspuiten. En kan het daarna gebeitst worden Mvg.


Beste Anneke, Wat voor schoonmaakmiddel is het precies?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts