woensdag 27 juni 2018

Bijenhotel ophangen

In welke windrichting moeten de openingen van de gaatjes zijn, om bijen aan te trekken? Logischerwijs denk ik dat bijen van zon houden, dus zou ik zeggen, het zuiden. Waarom een bijenhotel maken?


Je kunt dus met een gerust hart een bijenhotel ophangen in je tuin, zonder dat je belaagd wordt. Maar waarom zou je een bijenhotel in je tuin willen? Een plaats waar dus geen wind staat.

Een insectenkast kan tot meter hoog worden opgehangen , laag bij de grond (een halve meter) is ook prima. Kies bij voorkeur een bloemrijke plek. Bijenhotel werkt mee aan het behalen van de SDG’s!


De SDG’s zijn bepaald door de Verenigde Naties (VN), maar kwamen er voor en door iedereen. Zorg ervoor dat het bijenhotel ook beschut is tegen regen en wind. De hoogte voor het ophangen is niet belangrijk. Dat de gangen gebruikt worden, zie je aan het in- en uitvliegen van de bijen.


Een bijenhotel voorziet in broed-gaatjes in diverse materialen. Plaats het bijenhotel op een zonnige plek.

Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke. Een mooi bijenhotel kopen bij Vogelhuisjes. Bij ons kunt u een insectenhotel kopen die geschikt is voor allerlei soorten insecten, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een een insectenhotel dat specifiek voor bijen gemaakt is. In Europa vind je veel bijensoorten, zo is de bekendste soort natuurlijk de honingbij.


Mail een foto van een bijenhotel ! Met alleen bijenhotels worden de wilde bijen niet gere zeker de bedreigde soorten niet. Daar is veel meer voor nodig. Noem het landschapsbeheer, ecologisch beheer of drachtplantenbeheer. Dat lukt alleen als daar voldoende maatschappelijk draagvlak voor is. Omdat onze tuinen vaak zo netjes zijn, kunnen bijen te weinig plekjes vinden om te overwinteren.


Je kunt een bijenhotel ophangen , maar ook vanaf de grond opbouwen zodat andere insecten en egels er ook een plekje kunnen vinden. Een bijen- of insectenhotel bouwen is ook een heel mooie buurt-, wijk- of schoolactiviteit! Linde door een advertentie van een bijenhotel geïnspireerd geraakt.


Creatief als ze is, ging ze ook een versie bedenken voor haar gastouderopvang. Met het nodige hout en mede dankzij de vakkundige man van haar is dit tot stand gekomen. Omdat het al jaren slecht gaat met ‘de bij’ zijn er steeds meer initiatieven om het insect te helpen.


Zo kan je in eigen tuin een bijenhotel ophangen.

Wat is een goed en wat is een slecht bijenhotel ? In Vroege Vogels een kleine consumententest. Als u het bijenhotel op ooghoogte ophangt , kunt u zien welke bijtjes er hun nestje maken. Welke bewoners kunt u verwachten?


Laat het bijenhotel het hele jaar hangen, in het najaar bekijken we de resultaten. Bij het zelf maken van een bijenhotel , zijn enkele problemen waar je tegenaan kunt lopen. Misschien heb je bij jouw eerste poging van bijenhotel maken te maken gehad met de volgende problemen: Je weet niet precies hoe je het bijenhotel moet maken. Het bijenhotel richt je zoveel mogelijk naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten en plaats je op een plek die veel zon krijgt. Zorg er ook voor dat de nesten beschut zijn tegen wind en regen, door ze bv.


Insecten zijn onmisbaar in de natuur en dus ook in uw tuin. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen u de strijd tegen luizen te winnen en bijen zijn behulpzaam bij de bestuiving van uw planten, kruiden en fruitbomen. Help deze nuttige beestjes met een insectenhotel of bijenhotel.


De houtblokken kunnen al vanaf februari worden opgehangen op een droog en zonnig plekje. Bij voorkeur een beetje uit de wind. De ophanghoogte maakt niet zovele uit maar voor goede observaties is op kijkhoogte wel zo makkelijk.


Zorg dat er binnen een straal van ongeveer 5meter voldoende goede drachtplanten binnen bereik zijn. Bijen zijn cruciaal voor het leven op onze planeet. Help de natuur daarom een handje en zet een bijenhotel in je tuin!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts