woensdag 11 december 2019

Welke antifouling

Jachtlak van topmerken tot wel korting! Bespaar tot wel via kiesproduct. Maar welke antifouling moet je kopen? Er bestaand verschillende soorten, in dit blog wordt toegelicht welke de perfecte match is voor je boot en hoe je deze goed aanbrengt. Afhankelijk van hoe vaak je vaart, en in welk water en voor welk product je kiest, kan het wel nodig zijn met enige regelmaat de aangroei te verwijderen met een zachte borstel of hogedrukspuit.


Als je boot droog wordt gestald is een antifouling niet nodig.

Zachte antifouling , ook wel bekend als zelf polijstende of zelfslijpende antifouling slijt gedurende het seizoen van de boot, waardoor je het volgende seizoen eenvoudig weer een nieuwe laag aanbrengt, zonder dat je dikke lagen materiaal opbouwt. Welke antifouling is geschikt? Beste zeilers, Ik wil zodra de buitentemperatuur het toelaat, mijn onderwaterwschip in de antifouling gaan zetten. Kom erachter welke antifouling het beste is voor jouw boot. Dit is vooral een reaktie op een ander draadje waar meerdere ZFers schrijven dat ze hun antifouling in het buitenland kopen omdat het hier verboden is.


De zomer nabij en veel zeilers brengen een nieuwe laag antifouling aan op hun boot. De eigenschap van zachte antifouling is dat tijdens het varen telkens een laagje van de antifouling afslijt, hierdoor komen de biociden uit de antifouling vrij. Uiteindelijk slijt de zachte antifouling weg.


Ook worden er middelen gebruikt die in Nederland verboden zijn.

Als het voorjaar zich aandient wordt het de hoogste tijd voor booteigenaren het nodige onderhoud te verrichten, voordat de boot te water kan. Het onderwaterschip krijgt het gedurende het vaarseizoen zwaar te verduren en het is dan ook belangrijk het gedeelte onder de waterlijn van uw boot goed te. Het is dan ook niet sowieso altijd noodzakelijk antifouling aan te brengen, maar de praktijk wijst uit dat het, over het algemeen, wel wenselijk is.


Uiteraard is het een mogelijkheid als botenbezitter om het eens een vaarseizoen aan te zien zonder aanbreng van antifouling. De eerste twee lijken veel op elkaar en kunnen vaak met een en de zelfde antifouling behandeld worden. Een kleine roller is minder zwaar voor de arm, maar neemt iets meer tijd in beslag.


Als u kiest voor een kwast, gebruik dan een grote brede kwast. De afwerking zal niet zo glad worden als bij een aflak, het type kwast is daarom niet belangrijk. Antifouling kan met een kwast of roller aangebracht worden. De biociden in het product worden geleidelijk afgegeven, waardoor de boot goed beschermd is tegen aangroei door algen, schaaldieren en zeepokken.


Harde antifouling Het is de slijtvaste variant van het product, om daar goed en langdurig gebruik van te maken. Zelfslijpende antifouling De stroming van het water zal steeds een laagje verf afsluiten. Een harde antifouling kan slechts over een (andere) harde antifouling aangebracht worden. Niet veel gebruikt, maar moet toch genoemd worden, antifouling op teflon-basis. Dit is een dunne, harde antifouling , die alleen met zichzelf kan worden overgeschilderd.


Meest gebruikte soort hiervan is International VC17M. Bij het aanbrengen van antifouling moet de ondergrond waarop je dit aanbrengt geschikt zijn. Laat daarom bij aanschaf weten op welke ondergrond je de antifouling wilt aanbrengen.


Als je niet-giftige antifouling koopt let dan goed op hoe het systeem aangebracht moet worden.

Bescherm jezelf en het milieu bij het smeren of verwijderen van antifouling. Er zijn vele soorten en merken antifouling. Grof gezegd bestaan er momenteel nog soorten: harde antifouling en zelf slijpende antifouling. Het principe van harde antifouling is dat de laag intact blijft, maar dat de werkzame stoffen er langzaam uitlogen.


Het soort dat u het beste gebruikt kan worden hangt af van het soort schip en het vaarwater. Het vaarwater is grofweg te verdelen in zout- en zoetwater. Voor zoutwater is koperhoudende antifouling heel erg geschikt in tegenstelling tot varianten met chloorrubber, dat juist voor zoetwater heel geschikt is. Zorg dat het onderwaterschip gla vet- en stofvrij is. Plak vervolgens met speciale verfplakband de waterlijn af.


Voor het aanbrengen van de antifouling kun je een verfroller gebruiken. Breng de antifouling niet langer dan een maand voor de te waterlating aan. Anders gaat de werking van de antifouling verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts